BÖLÜM I: EUROPASS’A İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
Europass Nedir?
Avrupa Birliğinin hayat boyu öğrenmeyi desteklemeye, iş gücünün niteliğini ve verimliliğini artırılmaya yönelik politikaları doğrultusunda ortaya çıkan ve Avrupa Komisyonu tarafından yönetilen Europass, kariyer yönetimini ve yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen çevrimiçi bir platform aracılığıyla bireylere faydalanabilecekleri merkezi bilgi kaynakları ve web tabanlı araçlar sunar. Tamamen ücretsiz olan Europass platformunu kullanan bireyler, becerini ve yeterliliklerini daha etkili şekilde sergileyebilmekte, Avrupa eğitim ve iş fırsatlarına daha kolay erişebilmektedirler.
Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan Europass, ücretsiz ve herkesin kullanımına açık olup, 29 dilde hizmet sağlamaktadır.
Europass ile bireyler;
BÖLÜM II: DÖNÜŞÜM SÜRECİ VE YENİ EUROPASS
Kullanıcıların ihtiyaçları ve dijital çağın ihtiyaçlarına uygun olarak Europass’ın geliştirilmesi amacıyla 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından Europass’ı güncellenme, gözden geçirme ve revizyon çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır. İlerleyen süreçte Europass’ın yasal dayanağı olan 2241/2004 / EC sayılı Kararı değiştirilmiş, hazırlanan Yeni Europass Karar tasarısı 15 Mart 2018'de Avrupa Parlamentosu tarafından, 12 Nisan 2018'de Avrupa Konseyi tarafından kabul edilmiş ve 18 Nisan 2018 tarihinde Yeni Europass Kararı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak 22 Mayıs 2018 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiştir.
Mevuzat çalışmaların ardından, AB şeffaflık araçları arasındaki en yagın kullanıma sahip araç olan Europass’ın; dijitalleşmesi, diğer çevirimiçi AB araç ve hizmetlerini kapsayabilmesi ve bunlarla birlikte işler hale getirilmesi, Avrupa’da eğitim almak, çalışmak veya gönüllülük yapmak isteyen bireylere kapsamlı bilgi ve rehberlik sunması, ilgili AB araçlarına ve hizmetlerine tek noktadan erişimi mümkün kılması amaçlarıyla Avrupa Komisyonu himayesinde iki yıl süren çalışmalar neticesinde yeni bir dijital platform oluşturulmuş, Avrupa Mesleki Eğitimi Geliştirme Merkezi (CEDEFOP) tarafından yönetilen eski dijital platform erişime kapatılarak, 1 Temmuz 2020 tarihinde Yeni Europass Platformu erişime açılmış ve kamuoyuna tanıtılmıştır.
Yeni Europass Kararı ile;
Europass’ın dönşüm süreci çalışmaları kapsamında ayrıca, AB menşeini ön plana çıracak şekilde yeni br Europass logosu tasarlanmış ve eski logonun kullanımına son verilmiştir.
BÖLÜM III: EUROPASS BELGELERİ VE HİZMETLERİ
3.1 Europass Belgeleri
Europass; bilgi, beceri, yeterlilik ve deneyimlerin kayıt altına alınmasını, tanınmasını ve şeffaflığı sağlayan öz geçmiş (CV), Hareketlilik Belgesi, Diploma Eki ve Sertifika Eki olmak üzere toplamda 4 belgeden oluşmaktadır.
3.1.1 Europass CV
Europass CV, bireylerin bilgi beceri, deneyim ve başarıları ile eğitim ve çalışma geçmişlerini etkili şekilde ortaya koyabilmeleri için standart şablonlar sunan, ve içeriği bireyler tarafından çevrimiçi oluşturulan kişisel bir belgedir. Europass CV www.europass.eu adresinden 29 dilde ve ücretsiz oluşturulabilmektedir. Europass CV, boş bir belge üzerinde öz geçmiş oluşturulurken sıklıkla yapılan hataları en aza indirir, kulanıcıların yazı tipi, puntolar, hizalar, sıralama, renkler, tasarım vb. konular için harcayacağı zaman ve emeği sıfıra indirir, şekilsel düzenleme gerektirmez. Bunun yanı sıra Euuopass’ın sunduğu CV şablonları çeşitli değişiklikler yapılarak kişiselleştirilebilir. Oluşturulan CV; kişisel bilgisayarlara kaydedebilir, bir e-posta adresine gönderilebilir veya belirli bir tarih aralığında belirli kişiler tarafından görüntülenebilecek şekilde web bağlantısı haline dönüştürülebilir. Kullanıcıların kişisel cihazlarına veya Europass kütüphanelerine kayıt edilmiş olan CV’ler Platform üzerinde daha sonra güncellenebilir.
2005-2017 yılları arasında Avrupa genelinde 100 milyonun üzerinde çevrimiçi Europass CV oluşturulmuştur.
Europass Platformunda CV oluşturmak isteyen bireyler iki farklı yöntemi tercih edebilmektedir:
— Platforma kaydolarak CV oluşturma (ücretsiz):
Platforma kaydolmak için ilk adım https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi adresi üzerinden EU login hesabı oluşturulmasıdır. EU login hesabı oluşturulduktan sonra bu hesap aracılığıyla Europass Platformuna kayıt yapılabilmektedir. Europass Platformuna kayıtlı kullanıcılar, kişisel öğrenme geçmişlerini, becerilerini, deneyimlerini ve başarılarını yansıtan kişisel Europass profilini 29 dilde oluşturabilmektedir. CV oluşturmak isteyen kayıtlı kullanıcılar, profillerine girmiş oldukları bilgilerin tamamını veya belirli bölümlerini kullanarak yalnızca birkaç tıkla farklı şablonlarda ve dillerde diledikleri kadar CV üretebilmektedir.
2-Kayıt olmadan CV oluşturma (ücretsiz):
Bireyler Europass platformuna kayıt olmadan, yalnız www.europass.eu adresinde yer alan CV düzenleme aracını kullanarak da CV, niyet mektubu oluşturabilir, kişisel cihazlarına kaydedebilir veya başkalarıyla paylaşılabilirler. Ayrıca, platformda yer alan farklı bilgilere ulaşılabilir ve bağlantılardan faydalanılabilirler. Ancak, verileri kayıt olmayacağı için özgeçmiş ve niyet mektubu oluştururken baştan başlamak durumunda kalır, Avrupa’daki işlere başvurma, kendilerine uygun kurs ve iş önerileri alma ve Europass Dijital Yeterlilikleri edinebilme gibi Platformdaki önemli birçok araç ve hizmetten faydalanamazlar. Bu gibi özellikler yalnız kayıtlı kullanıcılar tarafından kullanılabilmektedir.
3.1.2 Europass Hareketlilik Belgesi
Hangi yaşta, eğitim düzeyinde ve mesleki statüde olursa olsun, kişinin eğitim veya öğrenim amacıyla başka bir Avrupa ülkesinde geçirdiği bir organize dönemi, edindiği beceri ve yeterlilikleri detaylı bir şekilde kayıt altına alan ve Avrupa çapında kullanılmakta olan standart bir belgedir. Belgenin düzenlenebilmesi için asıl ülkedeki gönderen kuruluş ile kabul eden kuruluş arasında, öğrenimin içeriği, hedefleri ve süresine ilişkin yazılı bir anlaşmanın varlığı şarttır. Gönderen ve ev sahibi kuruluşlar tarafından, kendileri ve ilgili kişi arasında kararlaştırılan dilde doldurulur. Hareketlilik gerçekleştirilen ülkelerin her biri Avrupa Birliğine Üye devletlerden olmalı ve/veya EFTA/EEA ülkesi olmalıdır.
İçeriği:
—katılan kişi bilgileri, gönderen ve kabul eden ortakların bilgileri, hareketliğin amacı, başka ülkede geçirilen süre, varsa eğitim veya mesleki eğitimin sonunda edinilecek yeterlilik/sertifika/diploma, işle ilgili/ örgütsel/sosyal kazanılan beceri ve yetkinlikler, kazanılan dil becerileri ve yetkinlikleri, kuruluşların imzası.
Bireyler Hareketlilik Belgesini hareketlilik sağlayan kurum/kuruluşlar aracılığıyla edinebilir. Hareketlilik Belgesi düzenlemek isteyen kurum/kuruluşların Ulusal Europass Merkezine başvuru yapması gereklidir.
3.1.3 Europass Sertifika Eki
Mesleki eğitim veya yeterlilik sertifikası veren kuruluşlar tarafından sağlanan, farklı ülkelerde edinilen sertifikaların özellikle işveren ve eğitim kurumları tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlamayı amaçlayan standart belgedir. Üçüncü kişilerin –özellikle başka bir ülkedeki kişilerin– sertifikanın hamili tarafından edinilen yeterliklerin ne anlama geldiğini anlamasını kolaylaştırmak için esas sertifikaya eklenen bir belgedir. Birçok Avrupa ülkesinde yaygın şekilde kullanılmakta olan Europass Sertifika Ekleri ülkemizde Milli Eğitimi Bakanlığı'na bağlı orta dereceli mesleki ve teknik eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilere yazılı başvuruları olması halinde diplomalarıyla birlikte düzenlenmektedir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahiplerine ise MYK tarafından sunulmaktadır.
İçeriği:
—sertifikanın orijinal ve tercüme edilmiş adı, sertifika sahibinin sahip olduğu beceri ve yeterlikler, sertifika sahibinin girilebileceği meslek çeşitleri, sertifikanın yasal dayanağı, sertifikayı almanın resmi yolları, düzenleyen ve akredite eden kurumlar, sertifikanın yeterlilik çerçevesindeki seviyesi, bir sonraki eğitim düzeyine giriş şartları ve geçiş imkanları.
3.1.4 Europass Diploma Eki
Europass Diploma Eki resmi diplomayı veya dereceyi veren yüksek öğrenim kurumları tarafından mezun olan öğrencilere diploma ile birlikte verilen ve derece ve diplomaları ülke dışında daha kolay anlaşılır hale getirmeyi amaçlayan standart dokümandır.
Ülkemizde üniversitelerin çoğunluğu Diploma Eki sağlamaktadır. Üniversite mezunları, mezun oldukları üniversitelerden bu eki talep edebilmektedir. Bu ekler yüksek lisans, doktora ve denklik aşamalarında gerekli dokümanlar arasında sayılabilmektedir.
İçeriği
—Yeterlilik sahibinin kimlik bilgileri, yeterliliğin orijinal ve tercüme edilmiş adı, yeterliliğe ilişkin bilgiler, diplomanın yeterlilik çerçevesindeki seviyesine ilişkin bilgiler, öğrenimin içeriği ve diploma sahibi tarafından öğrenim sonunda elde edilen kazanımlar, program ayrıntıları ve not sistemi, ileri öğrenime giriş ve mesleki açıdan diplomanın fonksiyonuna ilişkin bilgiler, ulusal yüksek öğretim sistemine ilişkin bilgiler, tasdik.
3.2 Europass Platformu (www.europass.eu)
Sunulan Web Tabanlı Araç ve Hizmetler:
Bilgi ve Rehberlik Sunulan Konular:
Europass’ın İşlevi
EUROPASS, kişilerin beceri ve yeterliliklerinin Avrupa’da (Avrupa Birliği, EFTA/ EEA ve aday ülkeler) açıkça ve kolayca anlaşılmasında ve hareketliliği sağlamada önemli bir araçtır.
Bireyler Açısından Europass Belgeleri ve Hizmetleri:
İşverenler Açısından Europass Belgeleri ve Hizmetleri
Eğitim Sağlayıcılar Açısından Europass Belgeleri ve Hizmetleri:
BÖLÜM IV: ULUSAL EUROPASS MERKEZİ FAALİYETLERİ
Ulusal Europass Merkezleri
Europass Kararı, Avrupa Komisyonu genel yönetimi altında ülkemiz dahil 35 ülkede kurulmuş olan 37 Ulusal Europass Merkezi eliyle uygulanmaktadır. Bu merkezlerin görevleri;
Ülkemizin Ulusal Europass Merkezi (UEM), Mesleki Yeterlilik Kurumu'dur. MYK, 2008 yılında Ulusal Europass Merkezi olmuş ve Ulusal Europass Merkezleri Ağına dahil olarak faaliyetlerine başlamıştır. MYK UEM, Europass'ı kullanmak veya Europass hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen tüm kişi veya kurumlar için ilk irtibat noktasıdır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu, vatandaşlarımızın uluslararası standartlara uygun olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini ifade etmelerini sağlamak, iş ve eğitim fırsatlarına erişimlerini kolaylaştırmak ve uluslararası hareketliliklerini desteklemek üzere;
Topluluk düzeyinde Europass Kararını uygulamaktan sorumlu Ulusal Europass Merkezlerinin belirli masraflarının karşılanması amacıyla AB tarafından yıllık olarak hibe desteği sunulmakta ve merkezlerin harcamalarının eş finansmanı sağlanmaktadır. Merkezler, yıllık olarak hazırladıkları proje tekliflerinin ve içeriğindeki çalışma planlarının Avrupa Komisyonu tarafından uygun bulunmasıyla hibeden faydalanmaya hak kazanmaktadır. Türkiye’de Ulusal Europass Merkezi faaliyetleri, 2010 yılından günümüze Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Avrupa Komisyonu eş finansmanında yürütülmüştür.